Tuesday, December 14, 2010

Apam Gula Hangus


Time buat projek nie..aku pose..pg tu aku ada nampak resepi nie dr blog Sinar Kehidupanku...entah cum ner aku leh terprint resepi tu..ptng2 blk umah..dngn keletihan n malas nak msk, sbb 1 st day pose..agak keletihan yg amat la,nie la akibat dah terlalu lama x pose...hehe...

En habby lak dah kuaq gi pasar mlm..lg la semngt berkobar2 utk aku tidak masak mlm nie..hahha..oder laksa jea ngan en suami..aku kat umah ape lg mengapam la...resepi pun senang jea..bahan2 semua ada..tadaaa...sngt puas hati ngan apam gula hangus nie..lain kali leh buat lg...

Apam o apam
Rupa apam yg tumbuh jerawat batu-kesan dr malas nak alas penutup ngan kain...
Apam yg comel

Bahan-bahan
• 1 cawan gula pasir*
• 1 cawan air panas*(*jadikan gula hangus)
• 2 biji telur
• 1/2 cawan minyak masak
• 2 sudu besar marjerin/butter
• 2 sudu susu pekat
• 1 sudu teh soda bikarbonat.
• 1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara
1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minit
3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik...kukus dlm 15 minit.
7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

No comments:

Post a Comment