Tuesday, December 14, 2010

Talam Ubi Kayu

Tragedi Talam Ubi Kayu...hahha..ayat cum power sngt...sbnrnye kwsan umah aku nie bnyk ubi...kisahnye, 2 tahun yg lalu...abah aku dr muor dtng nak tngk aku yg br pindah dr kedah nie..so seblum blk dia nak tanam sesuatu buat kenang2ngan...sanggup la dia cr batang ubi kat tepi2 jalan utk tanam kat umah aku nie..aku gak yg untung..leh mkan ubi ngan pucuk ubi..aku memang suka mknan kampung k..maklumla orng kampung..

Ubi nie bila dah sampai tempoh kene la cabut...tapi tanah umah aku nie tersngt2 la keras..so dulu pernah gak en suami cabut...siap kuaq peloh jantan laa(memang en suami jantan pun)...kesudahannye..ubi tu terbiar jea tanpa dicabut..en suami dah serender..x larat nak cabut...

Entah mcm mn, hr kejadian en suami terlebih rajin lak nak cabut ubi..time tu ujan..so ada senang la nak cabut..besar2 peha aku ubi tu...cabut 1 pokok jea,tp bnyk lak isinye...besar cum peha aku nie ada slm 5++, yg kecik2 pun bnyk..huhu...

Aku x tahu nak buat apa...di rebus x empuk(ayat orng johor)..dah jadi kayu..nak buang sayang...penat en suami cabut..senang lenang jea aku nak buang...so terjadi la talam ubi kayu nie
layan jea la gambor ek...
Talam ubi kayu yg masih panas...tak sabor nak potong..gambar dlm loyang


agak sememeh la..sbb masih panas lg...heheh..janji sedap

satu loyang tu kami makan 3 beranak jea...x bagi jiran2 pun...tapi mkn masa 2-3 hari la baru langsai...

Resepi talam nie aku ambil kat tenet..blog ini..tuan tanah minta copy resepi tu kat sini yea...disebabkan umah aku x ada parut kelapa ..so aku blander jea ubi tu...tp kene sabar bebanyak la..hehe...nie resepinye

Bahan²

1/2 kg ubi kayu
1/2 cwn gula merah
1/2 cwn gula pasir
Daun pandan
3/4 cwn tpg beras
2 1/4 cwn santan pekat
1 sk garam

Kisar 1/2 kg ubi kayu (if guna blender, tambah le air sket, 1/2 cawan ke)

Tapis ubi kayu tu..
Masak gula merah tadi dgn 1/2 cwn air & daun pandan (aku masak skali ngan gula pasir tu.. hehehehe... skali arung trus)
Gaulkan gula dgn ubi tadi
Sapu loyang dgn minyak (loyang kecik je)
Tuangle bancuhan ubi tu & kukus agak² 20-30 minit (sampai ubi masak)
Sementara tu, gaul santan dgn tpg beras (biasanya ditapis supaya x berketul tapi aku guna whisk time kacau atas api x la berketul2). Masak seketika atas api.. agak2 sampai pekat sket gitu.. jgn bia sampai beku lak..
Garu² sket atas ubi tu dgn garfu ke (supaya kepala santan tu melekat) pastu tuang je atas adunan ubi yg dah dikukus tadi. Then kukus lagi 20 minit. Tunggu sejuk & sedia dipotong!!! Potong dgn pisau plastik supaya x melekat & x de la bercalar- balar loyang tu.

If malas nak potong-memotong masak dlm bekas kecik² tu. Aku biasa tgk dorg buat camtu time kenduri kawen.




No comments:

Post a Comment